Φτελιά

Βρίσκεται σε υψ. 1000μ. πλησίον του Δ.Δ. Αλεστίων, περιβάλλεται από πανύψηλες βουνοκορφές με υπέροχα και πυκνά δάση ελάτης, κέδρου, βελανιδιάς και φτελιάς, με τον ποταμό Τρικεριώτη να χύνεται στη λίμνη των Κρεμαστών , αποτελεί σπάνιας φυσικής ομορφιάς ορεινό τοπίο.

Στη Φτελιά μπορούμε να πάμε εκτός από Προυσό, Αγ. Βλαχέρνα, Αγαλιανό και από Χούνη Αιτωλοακαρνανίας, μια καταπληκτική διαδρομή με θέα τις ελατόφυτες βουνοκορφές να αντικατοπτρίζονται στα νερά τις λίμνης των Κρεμαστών.


Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Αλέστια


Βρίσκονται στη νότια πλευρά της Ευτυτανίας, 65 χλμ. από το καρπενήσι και βόρεια του Προυσσού, μεταξύ Αγαλιανού- Χούνης (Αιτωλοακαρνανίας)Σταυροχωρίου - Σαρκίνης, μέσα σε καταπράσινο περιβάλλον με πολλά κρυστάλλινα νερά σε υψ. 830μ. Το 2001 είχε 127 κατοίκους με 31 σπίτια και το 1940, 249 κατοίκους. Το όνομά του κατά την παράδοση το πήρε απο τα Αλέσταινα Καλαβρύτων, χωριό του Ν.Μπακάλη ο οποίος κυνηγημένος από τους Τούρκους κατέφυγε το 1805. Τα Αλέστια αναφέρονται στους φορολογικούς καταλόγους κατά την προεπαναστατική περίοδο του 1810 (Ι.Μαυρομύτης). Ο Πουκεβίλ αναφέρει οτι τα Αλέστια μαζί με τη Φτελιά είχαν το 1829, 30 οικογένειες. Μετά την απαλευθέρωση ήταν οικισμος του Δήμου Αρακυνθίων μέχρι το 1912 που έγινε κοινότητα (Φ.Ε.Κ Α216/1912). Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, κτηνοτροφία και μελισσοκομία. Μετά τους σεισμούς του 1965 δημιουργήθηκε οικισμός κοντά στο Αγρίνιο στη περιοχή Κοκκινοπύλια. Όμως οι Αλεστιώτες επισκεύασαν και συντήρησαν τα σπίτια τους και διατήρησαν το χωριό. Υπάρχει ο Ι.Ν της Κοίμησης της Θεοτόκου (Ενοριακός Ναός) όπου γίνεται και το πανηγύρι στις 15 Αυγούστου, ο προφήτης Ηλίας και ο Αγ. Αθανάσιος. Υπάρχουν 5 νερόμυλοι και στον παλαιό οικισμό Αγκαθές δημιουργείται καταρράκτης περίπου 15μ. με δύσκολη πρόσβαση. Στο βιβλίο "Ιστόρημα γεναλογικόν οικογένειας Τσερπέλη" (1963) του Χ.Τσερπέλη-Κ. Παπαζαχαρία γίνεται λεπτομερής αναφορά αγωνιστών του 1821 από τα Αλέστια και υπάρχει αναμνηστική μαρμάρινη πλάκα στο Ηρώον του Μεσολογγίου (Αθανάσιος Τσερπέλης, Αγωνιστής, Μαχόμενος εν Μεσολογγίω 1824-1826 εφονεύθη εις Ντάπια Γ. Κίτσου).
Στα Αλέστια μπορούμε να πάμε από Προυσό, από Αγ. Βλαχέρνα, από Αγαλιανό μέσω Φτελιάς και από Χούνη.













Πανηγύρι στα Αλέστια:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου