Φτελιά

Βρίσκεται σε υψ. 1000μ. πλησίον του Δ.Δ. Αλεστίων, περιβάλλεται από πανύψηλες βουνοκορφές με υπέροχα και πυκνά δάση ελάτης, κέδρου, βελανιδιάς και φτελιάς, με τον ποταμό Τρικεριώτη να χύνεται στη λίμνη των Κρεμαστών , αποτελεί σπάνιας φυσικής ομορφιάς ορεινό τοπίο.

Στη Φτελιά μπορούμε να πάμε εκτός από Προυσό, Αγ. Βλαχέρνα, Αγαλιανό και από Χούνη Αιτωλοακαρνανίας, μια καταπληκτική διαδρομή με θέα τις ελατόφυτες βουνοκορφές να αντικατοπτρίζονται στα νερά τις λίμνης των Κρεμαστών.


Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Σαρκίνη

Βρίσκεται στη νότια πλευρά της Ευρυτανίας 55 χλμ από το καρπενήσι, βόρεια του Προυσού στην αριστερή όχθη του Τρικεριώτη, μεταξύ Αγαλιανού (Αιτωλοακαρνανίας)- Αλέστια- Σταυροχωρίου- Καταβόθρας- Εσωχωρίων- Βελωτάς- Αγ.Βλαχέρνας, σε υψόμετρο 480μ. μέσα σε καταπράσινο περιβάλλον, με 59 κατοίκους το 2001 από τους 108 του Δ.Δ και 30 σπίτια, 247 κάτοικοι το 1940.Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία.
Η Σαρκίνη αναφέρεται στους φορολογικούς καταλόγους κατα την προεπαναστατική περίοδο του 1810 ( βιβλίο Ι.Μαυρομύτη "Καρπενήσι 1810-1820")
Στη θέση "Παλαιοσαρκίνη" σε υψ. 850μ. όπου βρίσκεται  Ι.Ν Αγ.Παρασκευής υπάρχουν ίχνη αρχαίου οικισμού. Μετά την απελευθέρωση αποτέλεσε οικισμό του Δήμου Αρακυνθίων μέχρι το 1912 και στη συνέχεια ίδια κοινότητα (Φ.Ε.Κ Α216/1912). Υπάρχουν ακόμη οι εκκλησίες της Υπαπαντής, όπου στις 2 Φεβρουαρίου γίνεται πανηγύρι και του προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου όπου γίνεται ετήσιο αντάμωμα.Υπάρχει τοπωνύμιο "Γύρισμα" όπου σύμφωνα με την παράδοση οι Τούρκοι έφτασαν ως εκείνο το σημείο, αποκρούστηκαν και αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω. Στη Σαρκίνη μπορούμε να πάμε από Προυσό-Ασπρόπυργο-Βελωτά, από Αγαλιανό και απο Χούνη Αιτωλοακαρνανίας. Στο Δ.Δ Σαρκίνης υπάγονται και οι συνοικισμοί Φτελιά, Τσέρκο και Μυλωνέικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου