Φτελιά

Βρίσκεται σε υψ. 1000μ. πλησίον του Δ.Δ. Αλεστίων, περιβάλλεται από πανύψηλες βουνοκορφές με υπέροχα και πυκνά δάση ελάτης, κέδρου, βελανιδιάς και φτελιάς, με τον ποταμό Τρικεριώτη να χύνεται στη λίμνη των Κρεμαστών , αποτελεί σπάνιας φυσικής ομορφιάς ορεινό τοπίο.

Στη Φτελιά μπορούμε να πάμε εκτός από Προυσό, Αγ. Βλαχέρνα, Αγαλιανό και από Χούνη Αιτωλοακαρνανίας, μια καταπληκτική διαδρομή με θέα τις ελατόφυτες βουνοκορφές να αντικατοπτρίζονται στα νερά τις λίμνης των Κρεμαστών.


Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΘΑΝΑΣΗΣ ΦΟΥΝΤΑΣ

...το δάσκαλό μας ποιος τον θυμάται

τον ανεξύπνητο ύπνο κοιμάται…



ΘΑΝΑΣΗΣ ΦΟΥΝΤΑΣ

(Πρωτοδιόριστος Δάσκαλος στ ‘Αλέστια στις αρχές τις 10ετίας του 60)



Ο δάσκαλός μας έφυγε αναπάντεχα στις 18 Δεκέμβρη 2010,σε ηλικία 77 ετών.

Ακόμα ηχούν στ΄αυτιά μου τα λόγια του , «… στο Γυμνάσιο που θα πάτε … στο γυμνάσιο που θα πάτε…» έτσι μας προετοίμαζε ο δάσκαλός μας , που έβλεπε ότι στα εγκαταλειμμένα και χωρίς προοπτική για τους νέους χωριά μας , δεν υπήρχε μέλλον.

Ακόμα ηχούν στ΄αυτιά μου τα λόγια του, κατά την εισήγησή του στο τριήμερο συνέδριο της Πανευρυτανικής Ένωσης στη Δομνίστα, το Καλοκαίρι που μας πέρασε και κατέπληξε το ακροατήριο. Μαζί ανηφορήσαμε για την Άμπλιανη από τους Στάβλους , μια διαδρομή 20 χιλ. Σ όλη τη διαδρομή τον ακούγαμε ρουφώντας τα λόγια του.

«Τον κόσμο τον έσωναν ο ι ο ρ έ ο ι , βοσκοί και γεωργοί» έλεγε!!!

Η ποιητική του συλλογή με τίτλο , « Στις Παρυφές των Ορέων» συνθέτει τον άνθρωπο, αγνό, πρωτόπλαστο, στον παράδεισο της φύσης , της φύσης που τόσο ο Δάσκαλός λάτρεψε. Όλα υπάρχουν σ’ ένα ονειρικό κόσμο ως εικόνες, ήχοι ευωδιές, που μετουσιώνονται σε σύμβολα κοινωνικά και ηθικά. «Όλα τα όντα έχουμε δικαίωμα κλήρου γης, άρα και δυνατότητα …να μεταλάβουμε τις ομορφιές της! Ένα ασήμαντο ον… μια μέλισσα ευτυχισμένη σε μια σταγόνα νερό. Τι ολιγάρκεια! Εμείς γιατί δεν είμαστε ευτυχισμένοι;» έλεγε.

Ο Θανάσης Φούντας γεννήθηκε στους Σταύλους Ευρυτανίας , σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Λαμίας , μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου .

Υπηρέτησε δεκαέξι χρόνια δάσκαλος ( πρωτοδιόριστος στο σχολείο μας στ’ Αλέστια), έξι χρόνια Επιθεωρητής, έντεκα χρόνια Σχολικός Σύμβουλος, δύο χρόνια Πάρεδρος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Με το Δάσκαλό μου , συναντηθήκαμε πριν από τέσσερα χρόνια και δεθήκαμε φιλικά. Ήταν συγκινητική η στιγμή που με σύστησαν σε …έναν συμπατριώτη μας δάσκαλο, στα γραφεία της Πανευρυτανικής Ένωσης και συζητώντας διαπιστώσαμε ότι ήταν ο Δάσκαλός μου πριν από 42 χρόνια. Ακολούθησαν συγκινητικές στιγμές . Μου χάρισε τα βιβλία του και από τα κείμενά του και τα ποιήματά του, καθώς και από τις συζητήσεις που κάναμε , είδα έναν άνθρωπο , όχι συνηθισμένο , έναν άνθρωπο ανεβασμένο, έναν ρομαντικό ποιητή και στοχαστή , που σέβεται τα πάντα γύρω του. « Συντρόφισσα» αποκαλεί τη γη στην πορεία του ανθρώπου, συνταξιδεύτρα, γιατί και αυτή υπόκειται στους νόμους αλλαγής. Επιθυμία του ήταν να επισκεφτεί τα Αλέστια και τη Φτελιά και του το είχα υποσχεθεί να πάμε μαζί το καλοκαίρι. «έχω τις καλύτερες αναμνήσεις απ’ αυτά τα δύσβατα και ορεινά χωριά ,από τους παιδεμένους φτωχούς και αγνούς αυτούς Ευρυτάνες πατριώτες μου» έλεγε, όταν μιλούσαμε για τα χωριά μας, παρ’ όλο που η ζωή για ένα δάσκαλο σ ένα χωριό ορεινό και δύσβατο ήταν μεγάλη δοκιμασία.

Θα σε θυμόμαστε πάντα Δάσκαλέ μας εσύ που μας έδειξες το δρόμο , εσύ που μας έλεγες πως πρέπει να ανοίξουμε τα φτερά μας , ν’ ανέβουμε ψηλά, να δούμε και πέρα από τις κορφές που μας περιτριγυρίζουν . Καλό σου ταξίδι Δάσκαλε . Θα σε θυμόμαστε πάντα.

Βασίλης Σιορόκος

(μαθητής σου, που μου έκανες την τιμή να είμαι και φίλος σου)







Ο ι   ο ρ έ ο ι



Ανθίζουν οι καλύβες τους στους κάμπους

Τους τόπους χειμαρρίζουν

Η Άνοιξη τους φέρνει στις ευλαβείς πεζούλες

των ορέων

Για να τους βρίσκει ο Θεός

Τις νύχτες τραγουδάνε



( από την ποιητική συλλογή του Θανάση Φούντα, «Στις Παρυφές των Ορέων’’ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου