Φτελιά

Βρίσκεται σε υψ. 1000μ. πλησίον του Δ.Δ. Αλεστίων, περιβάλλεται από πανύψηλες βουνοκορφές με υπέροχα και πυκνά δάση ελάτης, κέδρου, βελανιδιάς και φτελιάς, με τον ποταμό Τρικεριώτη να χύνεται στη λίμνη των Κρεμαστών , αποτελεί σπάνιας φυσικής ομορφιάς ορεινό τοπίο.

Στη Φτελιά μπορούμε να πάμε εκτός από Προυσό, Αγ. Βλαχέρνα, Αγαλιανό και από Χούνη Αιτωλοακαρνανίας, μια καταπληκτική διαδρομή με θέα τις ελατόφυτες βουνοκορφές να αντικατοπτρίζονται στα νερά τις λίμνης των Κρεμαστών.


Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Το πήδημα του Κατσαντώνη και ο μπάρμπα Λάμπρος



Στις 16 Φεβρουαρίου 2006, άρχισε στους Αθηναϊκούς κινηματογράφους η προβολή μιάς εκπληκτικής ταινίας - ντοκιμαντέρ του Γιώργου Κολόζη η οποία γυρίστηκε στ' Άγραφα.
Είναι μια παραγωγή της ΕΡΤ και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Ο τίτλος της ταινίας είναι " ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΡΜΠΑ ΛΑΜΠΡΟΣ "
Ο μεταφρασμένος τίτλος: "Katsantoni`s Leap and Uncle Lampros"



Η ταινία μας ταξιδεύει στην οροσειρά των Αγράφων σε διαφορετικές εποχές μέσα από την πραγματική ιστορία δυο προσώπων: του Κατσαντώνη, που ο Καραγκιόζης τον αποκαλεί ήρωα των Αγράφων, και του εκκεντρικού ορεσίβιου, του μπάρμπα Λάμπρου. Είναι ένα ταξίδι σε μια αυθεντική ιστορία ζωής δυο προσώπων με απόσταση μερικών αιώνων μεταξύ τους. Από τα τέλη του 17ου αιώνα, όπου ζούσε ο Κατσαντώνης φτάνουμε στις αρχές του 21ου αιώνα, όπου ο μπάρμπα Λάμπρος ονειρεύεται να επισκεφθεί κάποτε ένα απόκρημνο σημείο «το πήδημα του Κατσαντώνη», εκεί όπου είχε πηδήξει ο Κατσαντώνης για να ξεφύγει από τον Βεληγκέκα, τον τοποτηρητή του Σουλτάνου στην περιοχή.
Η ταινία καταγράφει τη ζωή του μπάρμπα Λάμπρου Κοντογούνη ενός γοητευτικού και συνάμα τραχύ ηλικιωμένου ορεσίβιου που ζει στην Βραβαριάδα Αγράφων και την κίνηση στο χάνι-καφενείο του, που λειτουργεί από το 1937. Το μικρό του μαγαζί αποτελεί σταθμό για όλους τους ντόπιους και τους ταξιδιώτες της περιοχής. "..Εκεί συχνάζουν κάθε λογής περίεργοι άνθρωποι.." Τα γλέντια με τους πλανόδιους μουσικούς και το κυνήγι του αγριογούρουνου αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της ζωής του.
Από την άλλη πλευρά, παραλληλίζει την ζωή του μπαρμπα Λάμπρου με την ιστορία μιας άλλης προσωπικότητας του τόπου, του ήρωα της επανάστασης Κατσαντώνη, του εφιάλτη του Αλή Πασά. Σύμφωνα με το θρύλο ο Κατσαντώνης, για να ξεφεύγει από τον Βεληγκέκα, μπορούσε με ένα σάλτο να πηδήξει από τη μια όχθη του Αχελώου (Ασπροπόταμου) στην άλλη.
Ο μπάρμπα Λάμπρος, παρά την ηλικία του, δεν κατάφερε ποτέ να πάει μέχρι το σημείο αυτό και να εκπληρώσει το όνειρο του ... Όμως τώρα χάρη σε ένα ανεκπλήρωτο ερωτά του με μια τραγουδίστρια δημοτικών τραγουδιών, ήρθε η στιγμή να το επιχειρήσει.
Ο μπάρμπα Λάμπρος είναι απρόβλεπτος... Ποιος ξέρει...

Η ταινία του βραβευμένου ντοκιμαντερίστα Γιώργου Κολόζη στήνει μια πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα αναλογία σε δύο φαινομενικά αταίριαστες προσωπικότητες. Η αισθητική και αφηγηματική της ευρηματικότητα έγκειται κυρίως στη συνδυαστική χρήση του θεάτρου σκιών με τις φιγούρες να παρεμβαίνουν και να σχολιάζουν τα επί της οθόνης τεκταινόμενα. Παράλληλα, οι επιβλητικές εικόνες των Αγράφων και οι ακόμη πιο επιβλητικές μορφές των ανθρώπων τής περιοχής δημιουργούν μια ατμόσφαιρα μυστικιστικής έντασης.


"Μια περιήγηση στα Άγραφα, με πρωταγωνιστές έναν θρύλο του 21' και τον γραφικό ιδιοκτήτη ενός μικρού, ξεχασμένου από τον χρόνο, μαγαζιού στην άκρη του πουθενά, εκεί που ακόμη περιμένουν να φτάσει η άσφαλτος. Ένα ταξίδι σε ένα μέρος που οι περισσότεροι απο εμάς δεν θα πιστεύαμε οτι υπάρχει αν δεν το βλέπαμε."

"Ο Μπαρμπαλάμπρος είναι μακράν η πιο cult μορφή ανάμεσα στους καταπληκτικούς φυσικούς πρωταγωνιστές της ταινίας."
"Είναι μια ταινία που έχει γίνει με απίστευτη αγάπη για τους πρωταγωνιστές της και για όλα τα μικρά μαγαζάκια του κόσμου που σιγά σιγά κλείνουν."

"Το "πήδημα" είναι ένα ντοκυμανταίρ που δεν μοιάζει με οτιδήποτε άλλο έχετε δει στο σινεμά, είναι μια "αφάνταστη ταινία", όπως ακριβώς την περιέγραψε κι ο Μπαρμπα Λάμπρος όταν την είδε."
" Η ταινία του Γιώργου Κολόζη είναι ένα ποιητικό παιχνίδι φωτός και σκιάς, μοναξιάς και παρεΐστικης ελαφρότητας. "Μια αφάνταστη ταινία", όπως λέει ο μπάρμπα Λάμπρος, μια ταινία για τα βαθιά κρυμμένα πράγματα στον χώρο και τον χρόνo.

                                                                                                                        (agrafiotis)

1 σχόλιο:

  1. Είμαι κάτοικος Αθηνών και ομολογώ πως μαγεύτηκα όσο δεν φαντάζεστε από το υπέροχο αυτό ντοκιμαντέρ το οποίο το είδα από τα κρατικά μας κανάλια. Συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή